Cu cine sa NU faci banking


Bancile au trecut la o ofensiva lipsita de orice pudoare. Ar vrea sa acorde acelasi volum de credite cum acordau in 2008 – 2009 dar in conditiile dure de creditare dictate de criza prin care trecem. Problema e ca au in portofoliu creditele acordate pe banda rulanta in 2008 – 2009. Aceste credite, pe masura ce trece timpul si criza isi arata tot mai multi colti, devin o povara in portofoliu. Restantele acumulate maresc provizioanele si implicit micsoreaza profitul sau chiar provoaca pierderi in bilantul bancilor. Solutiile lor? Cat mai multe tzepe. Pe orice tema si din orice pozitie.

Sa presupunem, si cazul e real, ca esti client al BCR. Mai ai si cunostinte in banca. Pentru ca orasul e relativ mic si tu esti cunoscut dintr-un motiv oarecare. Soliciti un credit. Ti se acorda creditul si in garantie pui ipoteca pe apartament. Banca isi ia masuri suplimentare de garantie si incheie o asigurare de viata in care tu esti Asigurat iar banca este Contractant si Beneficiar. Asigurarea acopera (sau exemplarul politei ce ti se inmaneaza atesta asta) riscul de deces si riscul de invaliditate permanente. Pleci fericit. Cheltui banii pentru scopul pentru care i-ai imprumutat (ca sa nu spun cumparat caci pentru banca banii sunt o marfa). Platesti ratele constiincios timp de cativa ani. Sa zicem 2. Dupa acesti 2 ani ritmul „sanatos ” de viata si grija de a castiga destul ca sa platesti ratele la termen iti provoaca un infract (Doamne fereste nu doresc nimanui asta). Infractul lasa o gramada de urme pe inima dar nu te omoara. Ramai cu incapacitate totala de munca. Ca nu mai poti munci e un handicap serios la varsta asta. Dar pensia de invalid pe caz de boala este insuficienta pentru medicamente rata la banca etc. Si vine si dl boc (e cu b mic) si contribuie la „bunastarea” ta.

Intre 2 pastile pentru reglarea tensiunii faci ordine in acte si gasesti polita de asigurare de care pomeneam mai sus. Prima reactie e ca si cum l-ai apucat pe Dumnezeu de un picior. Sau de o mana. Faci petitii la BCR si la BCR Asigurari de viata. Cu greu isi mai aduc aminte de tine. Nu isi aduc aminte nici daca au platit polita pe care ti-au inmanat-o cu atata fast. Cand afla ca, in baza politei, ar trebui sa plateasca o despagubire deja nu mai ai acces decat la compartimentul juridic. Din centrala. Afli de la corporatisti cu staif ca nu ai dreptul la despagubire. Ca pensia ta este destinata pentru plata ratelor chiar daca e mai mica decat rata. Nici o scrisoare nu iti este luata in considerare. Primesti in schimb in fiecare luna cel putin 2 scrisori impersonale prin care esti somat sa revii cu plata ratelor la zi. In final BCR vinde creanta ta, scapa de provizioane, si tu, intr-un an, trebuie sa vinzi apartamentul ca sa achiti creditul.

In tot acest timp se toarna un videoclip de genul „Dormiti linistiti …” care costa cat 4 credite cat al tau iar timpul de reclama cred ca ar acoperi 50 de credite. Si, vrei nu vrei, tu, cel nedreptatit, esti indemnat sa faci banking.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: